CROOKGATE BANK

Crookgate_Bank_Render_1
Crookgate_Bank_Drawing_3

Northern Bureau for Architecture were approached to re-consider the planning for this sloping site on the edge of Burnopfield. A previous planning application for a single house had been already secured, however a later application for a second adjacent dwelling had been rejected by the planners for appearing too prominent at the head of the steep bank, a highly visible location on the edge of town.

 

Working carefully with the site levels to create a stepping section the revised proposal presents a single storey face to the north – the main approach to the site – but uses changing floor and roof levels to achieve generous interior spaces facing south over fields. This approach was successful in securing planning approval.

 

The careful consideration of site context results in a playful variety of internal volumes – a tall, thin axial entrance hall – open ceilinged dining space – an intimate bathroom in a dormer window and a master bedroom with its own stepped terrace. 

 

The building’s form adopts that of a vernacular barn re-interpreted through the use of crisp minimal details and junctions for a contemporary context.

Crookgate_Bank_Photograph_2
Crookgate_Bank_Drawing_4

CLIENT:

Private

STATUS:

Construction

DURATION:

2021 – Present

Crookgate_Bank_Drawing_2
Crookgate_Bank_Drawing_1
NB Text Only Logo Red
All Logos Grey