HAMSTERLEY MILL

Hamsterley_Mill_Render_2
Hamsterley_Mill_Photograph_2

Situated within an area of Ancient Woodland in the Derwent River valley the remodelling and extension of a family house aims to open up living spaces to its delightful woodland surrounds and the burn that runs through the garden, whilst providing a grading of outdoor space from formal garden to forest.

 

The ancient and diverse ecology of the site, emphasised by deer that wander freely through the garden, elides its contested history, with nature juxtaposed by traces of heavy industry from mill workings to railway viaducts. Historic use of the site as the grounds of a stately home also emphasises the shifting and multi-layered reality of much of our rural landscapes.

 

Accordingly our designs thread competing concerns of ecology, biodiversity, dwelling and historic development  to strike a balance between built form and the landscape. 

The project proposes a first floor extension to maintain the footprint of the building and minimise impacts to surrounding tree roots, which in turn enables the opening up of the ground floor to create varied living spaces that engage with the naturally landscaped gardens and surrounding woodlands.

 

The materiality of random coursed sandstone seeks continuity with the site context, both built and geological, complimented by slate roofs and timber windows. 

Hamsterley_Mill_Drawing_2

CLIENT:

Private

STATUS:

Planning

DURATION:

2020 – Present

Hamsterley_Mill_Drawing_5
Hamsterley_Mill_Render_1
NB Text Only Logo Red
All Logos Grey