LABURNUM GROVE

Laburnum_Grove_Sketch_2
Laburnum_Grove_Render_2

A characterful and unique 1960s modernist house in the Conservation Area of Cleadon, Sunderland is proposed to be extended with a pool, gym, sauna and small south facing external courtyard onto which the lounging area can extend during the warm weather.

 

The design approach developed from a close reading of the existing structural grid and proportional logic of the existing house. This study formed the basis for a set of three extruded volumes – two ‘positive’ wings enclosing the ‘negative’ space of the pool aligned to the central axis of the house and glimpsed through the main circulation space.

 

The asymmetric chimney stack to the front of the existing house is mirrored to the rear of the new extension, but reversed in function as a roof-light hovering over the foot of the pool- the resultant spot of light provides the swimmer a focus as it illuminates the rear wall during the day.

 

Vertically proportioned timber cladding – matched to the existing – is complimented by new thin coursed long-format brickwork to set up a close rhythm of extended lines which amplify the visual appearance of length and height within the closely proportioned spaces. 

Laburnum_Grove_Sketch_1

CLIENT:

Private

STATUS:

On-Site

DURATION:

2019 – Present

Laburnum_Grove_Render_1
NB Text Only Logo Red
All Logos Grey